W piątek 7 sierpnia w ramach Jarmarku Dominikańskiego odbyły się warsztaty kulinarne. Prowadziła je Anna Maksymowicz z Łodzi. Uczestnicy wykonywali chałki, korowaje, pomady i pasty, czyli tradycyjne potrawy, jakie były obecne onegdaj podczas Jarmarków.
Pani Ania na początku wprowadziła zgromadzonych w historię dań, kiedyś słodkie potrawy były obecne podczas świąt. Warsztatowicze przystąpili do gotowania, wyrabiania ciasta. W powietrzu unosił się przyjemny zapach, chały piekły się w piekarnikach, po nich przygotowano korowaje. Powstała także pasta z bobu oraz konfitura z buraków. Warsztaty okazały się bardzo wciągające, wszyscy zaangażowali się w proces kulinarny, a efekty były niezwykle smaczne. Uczestnicy wychodzili z warsztatów z pełnymi rękoma, a nam pozostało życzyć im bon appetit.
Tekst/Fot.: Anna Kulikowska